Zwolse Beroepensafari

De Zwolse Beroepensafari is een schitterend project. Noem het een gerust een soort snuffelstage, maar dan in de XXL-variant! Ruim 1000 vmbo-scholieren van acht verschillende scholen maken kennis met het werkveld bij bedrijven, organisaties en instellingen in en om Zwolle. Het doel is jongeren helpen bij het maken van keuzes voor hun opleidingsprofiel, studie en beroep.

Project: Zwolse Beroepensafari

Dat het een groot succes is blijkt iedere keer uit de vele enthousiaste reacties van zowel leerlingen als deelnemende partijen. Het aantal organisaties dat deelneemt en de deuren openstelt neemt voortdurend toe. “Inmiddels hebben we al contacten met zo’n zestig aanbieders”, vertelt Ronald Kuijvenhoven, één van de drijvende krachten achter de Beroepensafari. Nog altijd druppelen aanmeldingen van bedrijven gestaag binnen. “We hebben een coachingsprogramma opgesteld om hen op weg te helpen, want niet iedereen heeft ervaring met het ontvangen van groepen. Dat wordt goed ontvangen.”

Kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven verkleinen

De bedrijfsbezoeken worden zo ingericht met gekoppelde activiteiten dat we een contextrijk LOB-programma kunnen voorschotelen aan onze leerlingen. Maar bovenal; leerlingen ervaren daadwerkelijk aan den lijve hoe het is om in binnen zo’n bedrijf werkzaam te zijn. Ze komen erachter welke skills nodig zijn voor succes. “Zie het als een soort snuffelstage. We merken dat de kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven door deze beroepensafari kleiner en kleiner wordt”, stelt Kuijvenhoven.

Wij zien het als een taak van school om leerlingen in aanraking te laten komen met de beroepspraktijk. “Het is wezenlijk anders dan bij de zogenaamde ‘careerdays’, waarbij grote hallen zijn ingericht met afvaardigingen van bedrijven/organisaties/instellingen. Dat vertelt niets over het échte leven, bij de Beroepensafari proeven leerlingen daar wél van. Hoe meer van zulke ervaringen leerlingen opdoen, hoe beter zij in staat zijn goede keuzes te maken met betrekking tot profiel,-studie – en beroepskeuze.” Kijk voor meer informatie op Beroepensafari