Van stadsfiets tot E-bike

We zijn een fietsland bij uitstek. In Nederland zijn dik 20 miljoen (!) fietsen in omloop. Dan is het niet zo gek dat we dringend behoefte hebben aan goede fietsenmakers. In het project ‘van stadsfiets tot E-bike’ bieden we leerlingen op Scholengemeenschap Greijdanus een prachtige module aan om hen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen.

Project: Van stadsfiets tot E-bike

Dat alles gebeurt uiteraard in een inspirerende omgeving. Greijdanus heeft namelijk de beschikking over een schitterende fietsenwerkplaats waar al het benodigde gereedschap voorhanden is én op drie heuse liften aan zes fietsen tegelijk gesleuteld kan worden.

Samenwerkingen

“We zijn een samenwerking aangegaan met twee partners, grote spelers in de fietsenwereld”, vertelt projectleider Allard Rozema. “Dat zijn Zwolse Deelfiets en Cortina. Het eerste bedrijf heeft vooral met ons nagedacht over de inventaris en manier waarop we het onderwijs het beste konden gaan vormgeven. Fietsenfabrikant Cortina heeft ons geholpen aan de fietsen. Daarom denk ik dat we hier op een uitdagende manier heel mooi en leerzaam het vak van fietsenmaker aan kunnen leren aan onze leerlingen.”

Start na de voorjaarsvakantie

De eerste pilot is inmiddels gedraaid en als alles volgens plan verloopt kan het keuzevak na de voorjaarsvakantie aangeboden worden aan leerlingen van praktijkonderwijs en BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg). De werkplaats is overigens nu al structureel twee uur per dag geopend. “Leerlingen en collega’s kunnen hier bijvoorbeeld terecht om een lekke band te laten fixen.” Naast het sleutelen ligt nog een aantal mooie excursies in het verschiet. Hoe mooi is het bijvoorbeeld als leerlingen zélf een kijkje kunnen gaan nemen bij Cortina op industrieterrein Hessenpoort en met eigen ogen zien hoe bijvoorbeeld de assemblage en logistiek van de fiets in zijn werk gaat.

Goede vakmensen blijven nodig

“Fietsenmaker is een mooi beroep”, meent Rozema. “Zowel nu als in de toekomst zal altijd vraag blijven naar goede vakmensen. Vergis je niet in de techniek van een E-bike, daar komt het nodige bij kijken.”