Tiny House

Een Tiny-House is – letterlijk vertaald – een klein huis. Wij zijn ontzettend trots op de manier waarop onze eigen STO-woning tot stand komt: deze wordt namelijk volledig door onze eigen leerlingen gemaakt én zal uiteindelijk écht bewoond gaan worden.

Project: Tiny-House

Een Tiny-House is hélemaal van deze tijd. Het idee is natuurlijk om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. De beperkte ruimte stimuleert namelijk om bewuster te leven. Bovendien kost zo’n huisje minder materiaal om te bouwen. De uitdaging is dan om het zo functioneel mogelijk op te zetten. Een prachtige klus voor onze derdejaars leerlingen PIE (Produceren, Installeren en Energie) en BWI (Bouw, Wonen, Interieur) op TalentStad Beroepscollege. Het hele project wordt begeleid door docenten Harry Zwarthof en Henk Jan ten Klooster.

Vorderingen bouw

De bouw is inmiddels in volle gang. Het begon met een onderstel, waarop het uiteindelijke huisje gebouwd wordt. Daarna zijn de wanden geplaatst, waardoor het totale beeld en de grootte (circa 30 M2) ineens goed zichtbaar zijn. In de wanden is vervolgens isolatie aangebracht. In november '21 zijn we gestart met het monteren van de gevelbekleding. Dat gebeurt met het materiaal Cape Cod, Canadese grenenhout dat perfect bestand is tegen weersinvloeden zoals wind en regen. Deze panelen hebben de kleuren donkergrijs en lichtblauw en dat geeft een mooi effect.

Plastica

Leuk om te weten: het bedrijf Plastica dat de gevelbekleding levert is nauw betrokken bij het project. Plastica geeft namelijk voorlichting over materialen en werkwijze en helpt onze leerlingen en docenten op weg bij de bouw. Daarnaast krijgen wij van hen de nodige apparatuur in bruikleen, zodat we zelf verder op weg kunnen. Een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen school en het bedrijfsleven!

Oplevering Tiny-House

“Voor onze leerlingen is het ontzettend leerzaam om op deze manier bij een dergelijk project betrokken te zijn”, vertelt Harry Zwarthof. “Extra bijzonder is dat het Tiny-House uiteindelijk door onze eigen docent Margaretha Kleine bewoond gaat worden. Hoewel de werkzaamheden vanwege corona enige vertraging hebben opgelopen, is het plan dat het huisje medio december 2022 wordt opgeleverd.” Wie benieuwd is naar de vorderingen is altijd welkom om eens binnen te lopen en met eigen ogen te aanschouwen hoe de bouw vordert!