Pluslessen rekenen in een contextrijke omgeving

Project: Pluslessen rekenen in een contextrijke omgeving

TalentStad Beroepscollege is de plaats waar zogenaamde ‘pluslessen rekenen in een contextrijke omgeving’ worden gegeven waarbij basisschoolleerlingen uit groep 8 interessante praktijkgerichte vraagstukken krijgen voorgelegd.

Project: Pluslessen rekenen in een contextrijke omgeving

Alle leerlingen uit het basisonderwijs met het verwachte uitstroomniveau basis, kader of kgt zijn van harte welkom. Zij krijgen een blok van vijf middagen voorgeschoteld vol met toffe onderzoekjes, proeven en uitdagende berekeningen. Rekenen op een manier zoals dat bij deze doelgroep past , is vooral door veel te doén.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Dus geen droge stof uit een boekje, maar aan de slag met voorbeelden uit het dagelijkse leven, de tijd van nú. Het is niet voor niets dat de lessen plaatsvinden in het praktijklokaal van voertuigentechniek. Leerlingen worden bijvoorbeeld uitgedaagd tot het bouwen van een voertuig op zonne-energie of het uitrekenen van de snelheid per uur van een radiografisch bestuurbare auto. Wat te denken van zonnepanelen: wat is de optimale hoek voor de meeste lichtinval? En hoe vaak kun je een mobieltje opladen met de opbrengst van één zo’n paneel? Het echt contextgericht én vakoverstijgend, omdat vakken als rekenen, NASK en techniek gecombineerd worden.

Onderwijs op basis van gelijkwaardigheid

De leerlingen vinden het prachtig. Niet in de laatste plaats, omdat zij aan het werk zijn op basis van gelijkwaardigheid. Op de basisschool moeten deze leerlingen vaak opboksen tegen andere klasgenootjes. Het niveau van de rekenlessen is dan soms te hoog voor hen. De leerlingen ervaren tijdens deze Pluslessen dat zij ook goed kunnen zijn in rekenen door het bieden van een succeservaring. Dat is een hele mooie ervaring voor de leerlingen.

Leerlingen van alle Zwolse basisscholen zijn welkom om een blok van vijf pluslessen te komen volgen op TalentStad Beroepscollege. Bij de afsluitende les zijn ook ouders welkom om mee te kijken. Interesse? Basisscholen kunnen hiervoor contact opnemen met TalentStad Beroepscollege via info@talentstad.nl