Mobiel van de toekomst

De Mobiel van de Toekomst is een project dat hélemaal van deze tijd is. In de praktijklessen van Nicky Boot op TalentStad bouwen vierdejaars VMBO-leerlingen een oude Fiat 500 uit 1969 (!) met vervuilende benzinemotor om tot een volledig elektrisch voertuig.

Project: Mobiel van de toekomst

Op naar een duurzamere wereld, waarin vervuilende benzinemotoren in auto’s een steeds kleiner aandeel zullen gaan hebben. Elektrisch rijden heeft de toekomst. De techniek is aan zet. “Leerlingen vinden het prachtig om met zo’n project bezig te zijn”, vertelt praktijkdocent Nicky Boot van TalentStad. “Van de elektromotor en accu’s tot de laatste boutjes en moertjes; we doen álles zelf!”

Elektrische Fiat 500

Het is een schitterend project. Onder de motorkap maakt de brandstoftank plaats voor een flinke batterij aan accu’s. En onder het glimmende plaatje op de bumper zit een stekkerpoort verstopt om de Fiat op te kunnen laden. Als kers op de taart krijgt de wagen een ‘old-school’ donkerblauwe kentekenplaat. “Uiteindelijk wordt de Fiat zelfs aangemeld bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), zodat deze straks echt de openbare weg op mag.” Als dat geen betekenisvol onderwijs is! Voor de cijferfreaks onder ons: de volledig elektrische Fiat 500 heeft een bereik van zo’n 100 kilometer, terwijl de maximale snelheid op liefst 120 kilometer per uur ligt. Niet gek voor zo’n schattig bakkie, toch?!

Mobiel van de Toekomst

Het is de bedoeling dat de Mobiel van de Toekomst een jaarlijks terugkerend project wordt. “Het mooiste zou zijn wanneer we ieder schooljaar een oude Fiat 500 kunnen ombouwen. Voor een opdrachtgever dan, want het ombouwpakket van benzinemotor tot een volledig elektrisch voertuig is niet goedkoop.”