Lassen NIL

Naar goede vakmensen is altijd vraag in de techniek. Zeker om gekwalificeerde lassers zit het bedrijfsleven voortdurend te springen. Het is dus niet voor niets dat wij in het kader van Sterk Techniek Onderwijs Zwolle onze leerlingen een volledige én erkende lasopleiding aanbieden.

Project: Lassen NIL

Onze lasopleiding wordt gegeven volgens de kwalificatiemethode van het NIL, het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Het is een keuzevak dat gegeven wordt op Thorbecke Scholengemeenschap. De methode bestaat uit de niveaus 1 tot en met 4, van beginner tot volleerd lasser. Hierbij komen alle belangrijke aspecten aan bod. Denk aan zaken als het lezen en interpreteren van tekeningen voor laswerk tot het lassen van de juiste lasnaadvormen en van het aansluiten en instellen van lasapparatuur tot het toepassen van veiligheidsvoorschriften.

“Het volgen van het keuzevak Lassen NIL is een lang en interessant traject”, vertelt projectleider Valery Geurtsen. “Deze certificaten worden ontzettend gewaardeerd door het bedrijfsleven. Met het diploma op zak kun je overal terecht, want naar goede lassers is veel vraag.”

Keuzevak breder beschikbaar

Aanvankelijk was het keuzevak alleen toegankelijk voor bovenbouwleerlingen PIE (Produceren, Installeren en Energie), maar inmiddels kunnen leerlingen met het profiel MET (Mobiliteit en Transport) het eveneens volgen, net als de leerlingen van het praktijkonderwijs (PRO) én docenten. “We werken hard om het keuzevak breder beschikbaar te maken. Zo willen we het gaan opnemen in de Zwolse Keuzegids, zodat leerlingen van alle bij Sterk Techniekonderwijs Zwolle aangesloten scholen het kunnen gaan kiezen.”