Innovatieve Technologie & Makers Technologie

Techniek is voortdurend in ontwikkeling. Het onderwijs is eveneens voortdurend in ontwikkeling om aan de veranderende eisen vanuit het werkveld te kunnen voldoen. Daarom is op Scholengemeenschap Greijdanus nu voor het techniekonderwijs in de onderbouw een compleet nieuw curriculum ontwikkeld.

Project: Innovatieve Technologie & Makers Technologie

Dat curriculum bestaat eigenlijk uit twee poten: Innovatieve Technologie en Makers Technologie. En voor de goede orde: het is ontworpen voor leerlingen van alle verschillende niveaus.

Makers Technologie

Laten we beginnen bij Makers Technologie. Daaronder vallen zaken als robotica, programmeren en pneumatiek. Leerlingen gaan aan de slag met opdrachten vanuit een betekenisvolle context. “Vanuit de kant van de robotica maken ze bijvoorbeeld een robot van karton en plaatsen daar sensoren op”, vertelt projectleider Allard Rozema van Greijdanus. “Deze sensoren kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze het verschil tussen dag en nacht detecteren. Of we laten leerlingen een eigen verkeersplein ontwerpen.” Naast het eigen aanbod in de technieklokalen maken leerzame excursies deel uit van het curriculum en worden regelmatig gastlessen aangeboden, verzorgd door mensen uit het werkveld.

Innovatieve Technologie

Dan de tweede poot van het curriculum, de Innovatieve Technologie. In de nieuwe methode wordt uitgegaan van ontwerpend leren. “Wij willen creativiteit een plek geven en deze nieuwe vorm van techniekonderwijs is daar perfect geschikt voor, stelt Rozema. “We werken dientengevolge minder volgens de klassieke principes van techniekonderwijs. We kennen allemaal wel het bekende stappenplan om tot een product te komen. ‘Stap 1: pak de figuurzaak. Stap 2: zaag deze vorm uit. Stap 3…en zo voorts…’ In plaats daarvan laten we leerlingen vanuit een probleem een oplossing bedenken. De creativiteit wordt zo meer geprikkeld.” In de lessen wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Zo heeft Greijdanus de beschikking over 3D-printers en lasersnijders. Techniekonderwijs anno 2022. Helemaal van deze tijd dus!