Elektrische voertuigen

Met de module ‘elektrische voertuigen’ leren we onze leerlingen alles over het autorijden van de toekomst. Op Thorbecke Scholengemeenschap brengt docent Marc Grondman de leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij. Een perfecte opstap naar een baan als automonteur.

Project: Elektrische voertuigen

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Na 2030 – dus over minder dan tien jaar - mogen geen auto’s met een verbrandingsmotor meer verkocht worden. Dat betekent dat binnen niet al te lange tijd het straatbeeld zal bestaan uit hybride auto’s (aangedreven door verbrandingsmotor mét een accu) en volledig elektrische voertuigen. Daar sorteren we bij TechThis op voor. Niet voor niets is deze interessante module opgenomen in de Zwolse keuzegids.

  • Keuzemodule elektrische fietsen/scooters wordt gegeven per 1 september 2022;

  • Keuzevak 'elektrische voertuigen en transport' wordt i.s.m. het Deltion College (Opleiding Mobiliteit en Logistiek) geven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elkaars docenten en faciliteiten.

  • Ook Leerlingen van E&O hebben, als uitvloeisel van dit project, in het afgelopen jaar onderdelen van hun profieldeel 'logistiek' afgerond op het Deltion.

Ideale mix tussen theorie en praktijk

Het keuzevak is vooral interessant voor leerlingen uit de bovenbouw van het VMBO die Mobiliteit en Transport (MET) doen. Deze module is namelijk de perfecte voorbereiding op de MBO-niveau-4-opleiding tot autotechnicus. Hier is sprake van een mooie doorlopende leerlijn en dat maakt de overstap van VMBO naar MBO eenvoudig en probleemloos. Door de contacten met bijvoorbeeld het Deltion College is alles goed op elkaar afgestemd en is van dubbelingen zijn geen sprake.

Kennis bijspijkeren

Leerlingen worden op theoretisch vlak bijgespijkerd over de werking van stroom, alternatieve energievoorziening, verschillende elektrische voertuigen en alles dat daarbij nog meer komt kijken. “Na de basis gaan we stapsgewijs dieper in op de materie om inzichtelijk te maken hoe alles werkt”, vertelt docent Marc Grondman. “Denk aan zaken als de elektromotor, converter, inverter en laadstations.”
Maar natuurlijk laten we de leerlingen ook naar hartenlust sleutelen in de goed geoutilleerde werkplaats. “We hebben prachtig geïsoleerd gereedschap en zelfs een hybride - en een elektrische auto. We kunnen zelfs rondjes rijden op ons eigen terrein en dat vinden leerlingen altijd superinteressant. Zeker met het ook op de toekomst is de module ‘elektrische voertuigen’ een mooie keuze!”