Architecture Lego

Bouwen met Lego is voor iedereen leuk, jong en oud! En het is nog leerzaam ook. Zeker nu we het hebben gekoppeld aan betekenisvol techniekonderwijs. Maak kennis met ‘Brickmeister’, onze speciaal ontwikkelde lesmethode.

Project: Architecture Lego

Aan het begin van het schooljaar 2021/22 zijn we op Thorbecke Scholengemeenschap gestart met de methode voor de eerste en tweede klas. De bedoeling van Brickmeister is dat leerlingen door middel van Lego met het thema duurzaamheid aan de slag gaan. Een grote maquette met vervuilende elementen vormt de basis. De leerlingen krijgen in het spel zes duurzaamheidschallenges voorgeschoteld. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een vervuilende kolencentrale. Daarvoor in de plaats bouwen leerlingen samen een duurzaam alternatief. Uiteindelijk komen leerlingen door goed samen te werken tot een grote, duurzame stad.

Voor de bovenbouw van het basisonderwijs – groepen 7 en 8 – is een soortgelijke lesmethode ontwikkeld. Deze is vergelijkbaar met de methode voor het voortgezet onderwijs, maar is vormgegeven middels storytelling. Een legopoppetje loopt met opa door de stad en komt van alles tegen, zoals bijvoorbeeld een kapotte brug. Leerlingen bedenken op creatieve wijze met Lego oplossingen voor problemen. Overigens zijn de methodes ontworpen volgens het zogenaamde ‘plug-and-play’-principe: docenten worden volledig ontzorgd, want leerlingen kunnen vrijwel meteen aan de slag zonder ingewikkelde instructies. Het spel komt in een box met materialen en een speciale online omgeving (gekoppeld aan Google en Microsoft). Overigens is de privacywetgeving – de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gewaarborgd.