Tiny-House bouwers delen kennis met technasium leerlingen

Een van de schoolprojecten die onder de vlag van Techthis wordt uitgevoerd is het project Tiny-House. Een prachtige klus van de derdejaarsleerlingen PIE (Produceren, Installeren en Energie) en BWI (Bouw, Wonen, Interieur) van TalentStad Beroepscollege.

Een Tiny-House is -letterlijk vertaald- een klein huis. Technasium leerlingen van Thorbecke SG hebben de opdracht gekregen van Klein Wonen Zwolle om een Tiny-House te ontwerpen. Als het ontwerp goed gevonden wordt, is er de kans dat het ontwerp ook echt gebouwd gaat worden. Het is dus heel belangrijk dat de leerlingen zich goed laten informeren waarop je allemaal moet letten om een goed en uitvoerbaar ontwerp te maken.

Op TalentStad zijn de leerlingen al vergevorderd met het bouwen van een Tiny-House dat daadwerkelijk bewoond gaat worden door een van de medewerkers van het Beroepscollege. 

Op TalentStad volgden de Thorbeckeleerlingen eerst een presentatie over het ontwerp, de materialen die gebruikt zijn en de technieken die erbij komen kijken. Niet onbelangrijk zijn ook de tegenslagen en oplossingen die besproken werden want voor het bouwen van zo’n minihuis met alles erop en eraan, komt heel wat kijken. Aangezien de woning helemaal zelfvoorzienend bewoond zal worden, moesten er ook oplossingen bedacht worden voor o.a. de water- en stroomvoorziening zoals zonnepanelen en een z.g. droogtoilet.

Na de presentatie op school vertrok de groep naar de overkant van de Blaloweg richting de Leenman-werf waar het Tiny-House ondergebracht is en verder gebouwd wordt. Daar kon het huisje-op-wielen bezocht en bekeken worden. Van onderstel tot dakbedekking, van isolatie en gevelbekleding tot elektra kabels en -aansluitingen, allemaal door de leerlingen van TalentStad uitgevoerd. Door de bezichtiging werd het totale beeld en de grootte (circa 30 m2) goed zichtbaar. 

De leerlingen hadden allerlei vragen en waren enthousiast. Met de verkregen info kunnen zij op het Thorbecke SG weer verder met hun ontwerp. Het STO is bedoeld voor vmbo-leerlingen maar is zeker ook leerzaam voor havo-vwo leerlingen. Als werknemers zullen zij later ervaren dat verschillende expertises met elkaar zullen samenwerken om tot een mooi gezamenlijk project te komen.

Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende scholen!