Beroepensafari

De Zwolse Beroepensafari is een schitterend project. Noem het gerust een soort snuffelstage, maar dan in de XXL-variant! Ruim 1000 vmbo-scholieren van acht verschillende scholen maken kennis met het werkveld bij bedrijven, organisaties en instellingen in en om Zwolle.

Beroepensafari

Ga op Beroepensafari en ontdek beroepen, bedrijven en techniek.

  • Ontdek welke werelden van techniek bij je passen

  • Maak kennis met de werkzaamheden die bij de beroepen horen

  • Leer wat belangrijke skills zijn om het beroep uit te voeren

  • Zoek uit welke profielen en opleidingen bij de beroepen horen


Wist je dat je bij vrijwel alle beroepen in aanraking komt met techniek en technologie?
Daarom is een oriëntatie op techniek en technologie voor iedereen interessant. Ga op reis door de 7 Werelden van techniek.

De 7 werelden van techniek

Mens en gezondheid

In de wereld van Mens & Gezondheid draait alles om mensen beter en gezonder maken met behulp van de nieuwste technische toepassingen. In deze wereld werkt men aan het ontwerpen, maken, onderhouden en bedienen van medische apparaten en hulpmiddelen.

Beroepen: bijv het bedenken en maken van een operatierobot, een CT-scan, kunstnieren, rollator, gebitsbeugel, prothese.

Energie, water en veiligheid

In de wereld van Energie, Water & Veiligheid werken mensen met technische kennis hard aan het oplossen van de problemen van onze aarde zoals luchtvervuiling, en de gevolgen van het veranderende klimaat. In deze wereld zet men zich in voor het veilig en gezond houden van de aarde, het milieu en onszelf.

Beroepen: bijv. beheren van de waterstand in Nederland, het beschermen van waterkwaliteit, milieu-inspecteur, dijkgraaf, regelen van drinkwater, monteur van zonnepanelen/windmolens, energiebeheer.

Voeding en natuur

In de wereld van Voeding & Natuur is het de grote uitdaging om alle mensen op deze wereld van genoeg en gezond voedsel te blijven voorzien. Én tegelijkertijd te zorgen dat de natuur er niet onder lijdt. Hier draagt iedereen bij aan een betere wereld.

Beroepen: bijv. bedenken en maken van betere voedingsstoffen, slimmere machines voor de landbouw, onderhoud van natuurgebieden zoals een boswachter.

Wonen, werken en verkeer

Wereldwijd moeten we met steeds meer mensen wonen, werken en ons verplaatsen in een krappe ruimte. In de wereld van Wonen, Werken & Verkeer wordt aan deze uitdaging voor de toekomst gewerkt.

Beroepen: bijv bedenken en maken van energiezuinige, zelfrijdende auto’s, alles wat te maken heeft met wonen en bouwen, regelen van verkeer op de wegen, op het spoor of in de lucht, vrachtwagenchauffeur.

Ontwerp, productie en wereldhandel

In de wereld van Ontwerpen, productie en wereldhandel werken mensen die (nieuwe) producten bedenken, maken en over de hele wereld verkopen. Van microchip tot hele vliegtuigen: alles wordt eens bedacht, gemaakt en vervoert. En daar komt ook geld bij kijken.

Beroepen: bijv. industrieel ontwerper, technisch tekenaar, productiemedewerker, verkoper, ICT-ers die bankprogramma’s bedenken.

Digitaal, media en entertainment

In de wereld van Digitaal, Media & Entertainment realiseert iedereen zich dat bijna alles in ons dagelijks leven verloopt via mobiel of computer. En dat we op allerlei manieren steeds meer digitaal met elkaar verbonden zijn. Dat betekent wel dat dit veilig moet kunnen: volop werk voor digi-specialisten dus. Maar ook bioscopen, popconcerten, theaters horen tot deze wereld.

Beroepen: bijv. ICT-programmeur, geluidsman, lichttechnicus, webdesigner, video- of fotograaf, internetspecialist.

Hi-tech en science

In de wereld van Hi-tech & Science wordt voortdurend naar de grenzen van techniek gezocht. En is het de uitdaging om daar zelfs overheen te gaan. In deze wereld werkt iedereen aan nieuwe ideeën die de wereld kunnen veranderen. Dus het verbeteren van de vorige 6 werelden van techniek

Beroepen: bijv. softwareprogrammeur, laboratoriummedewerker en de wereld van robots.

Aanmeldformulier voor leerlingen

Meld je hier aan voor de beroepensafari.

School
Keuze 1
Keuze 2

Beroepensafari voor bedrijven

Open de deuren voor jongeren tijdens de Beroepensafari!

Om jongeren aan het begin van hun vmbo-opleiding kennis te laten maken met bedrijven en hun beroepen wordt in regio Zwolle de Beroepensafari georganiseerd. VO-scholen werken samen aan deze activiteit dat onderdeel is van Sterk Techniekonderwijs (STO) Zwolle.

Bijna 1.300 leerlingen op bedrijfsbezoek


Meer scholen zien de toegevoegde waarde van de Beroepensafari. We hopen in schooljaar ’23/’24 door te groeien tot circa 1.300 deelnemers van zes vo-scholen. Met het doel een passende match te kunnen maken tussen de leerling en het bedrijf dat wordt bezocht, plannen we de Beroepensafari komend schooljaar op twee momenten. Daarbij wordt de online inspiratieles 7 Werelden van techniek van Jet-Net & TechNet ingezet als voorbereidingsles.

Kom in beeld bij de nieuwe generatie personeel

Door als bedrijf betrokken te zijn bij het onderwijs bouw je aan een positief imago bij jongeren. Wanneer zij een stageplaats zoeken of na het afronden van hun opleiding op de arbeidsmarkt komen, zal de bekendheid met jou bedrijf ervoor zorgen dat de stap kleiner is om te solliciteren.

We zoeken bedrijven in en om Zwolle, die jongeren willen ontvangen tijdens een of meer bedrijfsbezoeken in januari en juni '24.

Aanmeldformulier voor bedrijven

Meld je hier aan voor de beroepensafari.

Een initiatief van: